Vliegensvlugge verhalenverteller

De Vliegensvlugge Verhalenverteller is een leesbevorderingsactiviteit waarbij in 20 minuten wordt verteld over 7 boeken. Die boeken passen binnen een thema, bijvoorbeeld Bekroonde Boeken, Tweede Wereldoorlog of Romeinen. De aankleding en het raamverhaal wordt aan het thema aangepast.

Kinderboekenweek 2019

Het raamverhaal (een bewerking van Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden van Joke van Leeuwen:

Bobbel woonde in een bakfiets, omdat haar ouders Pina en Mos iedere dag een ander uitzicht wilden. Bobbel heet trouwens niet echt Bobbel, ze heet eigenlijk Beau Belle. Mooi Mooi. Maar als je Beau Belle achter elkaar roept, zoals Pina doet als Bobbel moet komen eten, dan hoor je Bobbel. Nu noemt iedereen haar maar Bobbel.

Pina is kunstenaar, en ze is daar behoorlijk goed in. Omdat ze geen geld hebben, tekent Pina op WC-papier. En hoe mooi haar tekeningen ook zijn, op WC-papier verkopen ze erg slecht. En voor mooi wit, handgeschept papier is geen geld.

Bobbel besluit daarom om rijk te worden. Om rijk te worden gaat ze in de leer bij haar Oom Fok. Oom Fok is rijk geworden met er-in-doe-bakjes. In een brief heeft hij Bobbel uitgelegd hoe hij dat doet. Hij maakt de bakjes net te klein voor wat de mensen er in willen doen. Daarom moeten ze er altijd twee kopen. Dat levert Oom Fok extra geld op. Bobbel mag bij Oom Fok in de fabriek komen stage lopen (en dit stuk staat niet in het boek van Joke van Leeuwen). Ze staat aan de lopende band en hoort daar aan de lopende band verhalen van de andere mensen die daar werken. De meeste verhalen gaan het ene oor van Bobbel in en het andere oor van Bobbel weer uit. Het verhaal van Gerda die verteld dat haar man iedere avond een boer laat als hij zij gele vla heeft opgegeten. Dit oor in, dat oor uit. Of het verhaal van Faisha over het hondje van de buren dat altijd op de stoep voor haar voordeur poept “Ze doen het erom, ze doen het om mij te pesten”. Dit oor in en dat oor uit. Niet interessant genoeg om te bewaren. Door laten rollen op de lopende band.

Maar soms, soms hoort ze een verhaal dat haar raakt, dat binnenkomt en binnenblijft, een verhaal dat ze nooit meer kwijt zou willen. Van die ene kleine, wonderlijke medewerker die altijd een paraplu bij haar houdt, van de zebra die een tijd in een klas gezeten heeft, van een jongen die met een tractor een roadtrip maakt. Die verhalen bewaart ze in de erin-doe-bakjes van Oom Fok. Zeven verhalen zitten in deze zeven bakjes verborgen.

Op het digibord komen de titels van de 7 boeken te staan.

Ik vraag een kind over welk er-in-doebakje hij of zij iets wil horen. Ik vertel iets over het boek. Als ik heb verteld vraag ik de kinderen welke titel volgens hen bij het verhaal hoort. Ik schuif dan het deksel van het bakje en we bekijken of de veronderstelling klopt.

Voordat ik ben begonnen heb ik een van de kinderen gevraagd of die meer van even of van oneven getallen houdt. Kiest die oneven dan lees ik uit de boeken met 1,3,5 en 7 voor.

Probiblio heeft een korte video gemaakt over de Vliegensvlugge Verhalenverteller in de Kinderboekenweek 2019

Zelf mee aan de slag?

Helaas kon ik niet de hand leggen op de originele er-in-doebakjes. In de plaatselijke slijterij heb ik 6 wijnkistjes gekocht. Een collega had zelf nog een wijnkistje. Vandaar dat niet alle kistjes even groot zijn. En als een geluk bij een ongeluk past het boek Het mysterie van niks niet in het kistje. Als het kistje opengeschoven wordt ligt daar letterlijk het mysterie van niks. En het past perfect binnen het verhaal van Oom Fok die zijn bakjes met opzet te klein maakt, zodat klanten er minstens twee moeten kopen. Niet van tevoren bedacht, maar het verhaal is er wel mooier door geworden.

De voorkanten van de kisten heb ik ontworpen in Crello, een online ontwerpprogramma. Makkelijk, eenvoudig en gratis.

Hieronder de links naar de 7 voorkanten:
De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam
Het (ongemakkelijke) dagboek van Henry K. Larsen – Susin Nielsen
Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak
Zeb. – Gideon Samson
Morrigan Crowe en het Wondergenootschap – Jessica Townsend
Het mysterie van niks en oneindig veel snot – Jan Paul Schutten
Blauwe Vleugels – Jef Aerts

Het bekroondeboekenverlanglijstje:

Powerpoint met de 7 boeken (voor op het digibord):

Kinderboekenweek 2018

Het raamverhaal: I’m gonna build you a friendship

Als kind had ik een vriend waarmee ik alles deed
Als hij begon te vechten, dan vocht ik met hem mee
Als ik in het water sprong, dook hij er achteraan
Een mooiere vriendschap kon er in mijn ogen niet bestaan
Totdat hij verhuisde naar een andere stad (Vriendschap – Het Goede Doel, 1982)

En hij verhuisde niet naar Nijmegen of Niftrik of Balgoij,Nee, hij verhuisde naar Engeland naar de overkant van de zee, naar Dover.
En hoe hard ik ook schreeuwde, hij leek almaar dover.

Iedere dag ging ik naar het strand en tuurde over het water om te kijken of ik hem zag aan de overkant. Maar ik zag hem nooit.

Tot op een dag het zo helder was, dat ik hem zag staan aan de overkant van de zee, een klein stipje op de witte kliffen van Dover. Maar het was ontegenzeggelijk mijn vriend.
Mijn vriend schreeuwde van de overkant: I’m gonna build us a friendship, I’m gonna build us a friendship.

De volgende dag was weer een heldere dag. Ik keek uit over het water van de Noordzee en in de verte zag ik drie masten met zeilen mijn kant op komen. Het friendship van mijn vriend.
Het schip kwam mijn kant op, maar halverwege de Noordzee stak een hevige storm op en de masten van onze friendship krakten een voor een af. Het schip verging voor mijn ogen.

De volgende dag ging ik weer naar het strand om te kijken of ik mijn vriend weer zou zien, maar hij was er niet. Wel zag ik zeven aangespoelde flessen. Zeven aangespoelde flessen met daarop een etiket. Een etiket van het friendship van mijn vriend. Op ieder etiket stond een zin uit 7 van zijn lievelingsboeken. Die 7 boeken zijn het cadeau van mijn vriend aan mij.

Dit zijn de 7 boeken:
– Lampje – Annet Schaap
– Wij waren hier eerst – Joukje Akveld
– Kleine Broer – √ėyvind Torseter
– Sabel – Suzanne Wouda
– De zweetvoetenman – Annet Huizing 
– Was de aarde vroeger plat ? – Bette Westera
– De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor

Ik laat steeds een ander kind een fles kiezen en de zin op het etiket voorlezen (of ik lees het als een kind dat liever heeft)

De kinderen krijgen een blad met de 7 boeken erop. Ze kunnen erop aankruisen welk boek ze graag zouden willen lezen. Aan het eind hebben ze een verlanglijstje voor bibliotheek of boekhandel.